
Woensdagmarkten (verslag)
Medio juli kwam het verzoek vanuit het OSH om te bezien of er nog een aantal woensdagmarkten in de maand augustus kon worden georganiseerd. Uiteraard diende dit te gebeuren binnen de kaders van de landelijke RIVM regelgeving.
Het was uiterst kort dag en het was wel duidelijk dat het behoorlijk uitgeklede evenementen zouden gaan worden. De vergunningverleners van de gemeente stelden zich echter uiterst flexibel en coöperatief op, normaal dient een aanvraag minimaal 12 weken van tevoren te worden gedaan. Omdat er reeds veel ervaring was met de opstelling van de zaterdagmarkt werd er voor gekozen om “op safe” te spelen en de woensdagmarkten ook op deze manier neer te zetten met dien verstande dat de uitgebreide terrassen ruim baan kregen.
Daarna volgde dat er kooplieden gezocht moesten worden, het gros van de inschrijvers bestond uit mensen die al sinds jaar en dag op deze markten staan en zij waren dan ook erg blij dat wij in Hoorn de nek durfden uit te steken. Het aantal op het laatste moment geannuleerde markten elders in het land was hoog, er ging meer niet door dan wel!
De eerste markt was gelijk een succes; niet te druk, niet te rustig, gezellig en sfeervol. Gewoon precies goed! De twee daaropvolgende markten waren warm maar op zich nog goed te doen (afgezien van de kooplieden op de Gouw, die stoofden daar zowat gaar!) en helaas hebben we de laatste markt moeten laten vervallen vanwege de storm die maar niet wilde gaan liggen. We hebben ’s morgens wel geprobeerd om de markt op te bouwen maar van de 50 kramen bleef maar een klein deel staan en in overleg met de kramenzetter is besloten om de markt af te blazen. In mijn toch wel lange Hoornse evenementenhistorie is dat een unieke en hopelijk eenmalige gebeurtenis geweest.
Het was een vreemde gewaarwording dat we er geen thema-activiteiten bij hadden. Om een uur of elf was ik eigenlijk klaar met mijn werkzaamheden en moest ik mijn tijd uitzitten totdat de opruimrondes begonnen.
Wat we hebben aangetoond is dat het prima mogelijk is om markt te organiseren, aangekleed met straatmuzikanten en straattheater voor het sfeertje. Bezoekers hadden daar ook echt behoefte aan, het is fijn dat je in deze tijd van kanniet en magniet toch zaken kunt realiseren. Weliswaar niet zo groot en uitgebreid zoals te doen gebruikelijk maar het is gelukkig niet zo dat er helemaal niets meer kan!
Momenteel ben ik bezig met het bedenken van een alternatief voor de Hoornse intocht van Sint Nicolaas, denk hierbij aan een aantal voorstellingen in de schouwburg op zaterdag 14 en zondag 15 november met een aansluitende actie om bezoekers te bewegen de binnenstad in te gaan.
Daarnaast ben ik met de kramenzetter aan het nadenken over een aangepaste opstelling van de Kerstmarkt op zondag 13 december, vorig jaar was dit uiterst succesvol met bijna 200 kramen! Dat smaakte naar meer en de grote uitdaging is om een dusdanige coronaproof opstelling te bedenken dat we dit kunnen herhalen! Het belangrijkste hierbij is de doorstroom van bezoekers te waarborgen. Ruime looppaden dus.
Laten we onze vingers gekruist houden dat we dit kunnen vlottrekken. Voor Hoorn is dat een mooie opsteker! Er wordt initiatief, lef en vindingrijkheid getoond door gemeente, ondernemers en OSH, we maken er van wat er van te maken valt. En daar ben ik heel trots op!
Edith Hartog